Întrebarea “Ce înseamnă Coworking?” este în topul celor mai căutate subiecte de pe google, în materie de birouri și spații private de lucru.
Și e normal să fie așa, termenul de “Coworking”, a apărut în 1999 și a fost folosit de către Bernie DeKoven pentru a descrie colaborarea dintre calculatoare care lucrează împreună, adică ceea ce astăzi denumim “rețea”. Cu toate că atunci lua ființă termenul, acesta încă nu definea conceptul pe care îl are astăzi.
2003 – 2005
În 2003 Brad Neuberg își dorea foarte mult să reușească ca antreprenor, astfel că a creat un grup de publicitate pe Craigslist, intitulat “Nine to Five Group”. Neavand un birou fizic la dispoziție, membri grupului se întâlneau zilnic să lucreze din cafenele, spații destinate artiștilor, birouri de presă sau în camere închiriate cu ora. Nefiind un succes au renunțat la nici o lună și au decis să închidă compania.
La începutul anului 2005, Brad Neuberg începea să lucreze pentru o companie tip startup, intitulată Roja, fiind profund nefericit cu job-ul său. Alesese acest drum întrucât viața de antreprenor îl priva de apartenența la o comunitate și căuta să revină intrun mediu organizat pentru a face parte dintr-o echipă.
Pe blogul său personal, Neuberg descrie starea de confuzie în care se afla fiind nefercit la locul de muncă actual și dorindu-și să lucreze ca antreprenor dar totuși să aparțină de un mediu de lucru bine conturat. Conform acestuia, căuta: independența pe care ți-o oferă viața de antreprenor combinată cu structura și comunitatea cu care vine un job într-o corporație.
Astfel în anul 2005 Brad Neuberg devenea fondatorul primului hub de co working și îl definea: ca un spațiu fizic, independent, destinat freelancer-ilor și antreprenorilor care își doresc să lucreze într-un mediu de afaceri comun.
2005 – Primul hub de coworking – Spiral Muse, San Francisco SUA
Tot în anul 2005, Neuberg închiriază locația Spiral Muse pentru 2 zile pe săptămână contra sumei de 300 dolari/lună. Cerințele proprietarilor erau ca spațiul să revină la normal în restul săptămânii și astfel Neuberg trebuia să asambleze și să dezasambleze spațiul continuu.
Primii clienți ai hub-ului au venit în urma fluturașilor și ale recomandărilor personale făcute de Neuberg în cafenelele din împrejurul locației.
2006
La începutul anului se deschidea prima rețea de birouri cowork din San Francisco, și anume “Citizen Space”.
Noel Hidalgo și Beka Economopoulos au lansat în New York primul spațiu de coworking în locația “The Change You Want To See Gallery” în Williamsburg, Brooklyn. Acesta este și în prezent, cel mai vechi spațiu de coworking funcțional din lume.
În același an este înființată locația de cowork “Jelly” având la bază dorința fondatorilor, Amita Gupta și Luke Crawford, de a lucra împreună într-un mediu relaxat.
2007
Încă de la finalul anului 2007, existau peste 75 de spații de coworking în întreaga lume. Un număr care avea să se dubleze în fiecare an.
Grupul de spații “Jelly” continuă să crească în orașe precum Austin, Phoenix și San Francisco.
Termenul de “coworking” apare prentru prima oară pe pagina Wikipedia.
2008
160 de spații de coworking își deschideau porțile în 2008.
Tot atunci “Cubes& Creyons” lansează pe piață primul spațiu de coworking cu creșă inclusă.
2008 este și anul în care se naște programul de “Coworking Visa”, un program care le oferă membrilor unui spațiu accesul în alte locații de coworking.
2009
În 2009 are loc prima conferință globala de coworking “Global Coworking Unconference Conference (GCUC) “.
Și tot atunci se lansează prima carte despre coworking “I’m Outta Here!”
2010
Odată cu aniversarea a 10 ani de la lansarea termenului de coworking, se declară ziua internațională dedicată celor care lucrează în spații de coworking pe 9 august, cu denumirea de “Coworking Day”.
2020
La finalul acestui an, numărul spațiilor de coworking ajungea la 20.000 cu o proiecție de dublare până în 2024.
Pentru noi, echipa Grey Matter HUB, conceptul de coworking a luat ființă în martie 2019, într-o clădire interbelică din inima capitalei. Îndrăgostiți de arhitectură dar și de lucrul în echipă, am combinat cele două atribute într-un spațiu destinat celor care își doresc să facă parte dintr-o comunitate strânsă, profitând de flexbilitate și pachete fără restricții.
Grey Matter HUB oferă abonamente în zona de open space, birouri private dar și sali de evenimente pentru până la 35 de persoane.
Pentru noi serviciile și atenția oferite celor care ne trec pragul, sunt unice și ne bucurăm de succesul fiecăruia dintre cei care au ales să lucreze la Grey Matter HUB.
Dacă ți-am captat atenția și te regăsești în viziunea lui Brad Neuberg dar și în ce înseamnă coworking în ziua de astăzi, te invităm să ne faci o vizită privată sau să ne scrii la info@greymatterhub.ro sau de ce nu, să ne auzim la 0730.699.019.
Sursă poze și informații Brad Neuberg: http://codinginparadise.org/ebooks/html/blog/start_of_coworking.html
Sursă trend-uri 2020 – 2024: https://allwork.space/2020/08/15-years-on-what-is-the-future-of-coworking-1/#:~:text=The%20number%20of%20coworking%20spaces,years%2C%20due%20to%20the%20coronavirus.