Perioada care urmează se anunță una foarte incertă și cu totul neobișnuită, tocmai de aceea Guvernul român a dezvoltat o serie de măsuri care sunt menite să ajute antreprenorii, stratup-urile și IMMurile să depășească cu bine această situație.

În această situație pot să se regăsească 2 tipuri de companii:

  • Prima categorie de angajatori este cea afectată direct de măsuri restrictive dispuse de autorități: hoteluri, restaurante, cafenele, instituții de spectacole. Prin suspendarea activității pe perioada situației de urgență, aceste categorii de angajatori este clar că nu-și pot plăti angajații. De aceea, angajații acestor companii vor beneficia de plata indemnizației pentru șomajul tehnic de 75% din salariul brut.
  • A doua categorie sunt companiile care nu au fost afectate direct de măsurile dispuse de autorități pentru a reduce riscul de răspândire a epidemiei, dar au fost afectate de diferite consecințe ale epidemiei. Pentru a putea beneficia de această plată pentru salariații pe care nu-și mai pot permite să-i plătească, companiile trebuie să depună o declarație pe proprie răspundere, iar condiția de acordare este să li se fi redus cifra de afaceri cu minimum 25%.

 

Joi 18.03, premierul Ludivic Orban anunță o serie de măsuri pentru firmele din România:

CREDITE:

– Garantăm credite pentru investiții și asigurarea capitalului de lucru. Dobânda este subvenționată în proporție de 100%.

– De asemenea, garanția funcționează pentru 90% din credit, în cazul creditelor până în 1 milion și va fi de 80% la creditele peste 1 milion de lei.

– Majorăm plafonul de garantare a creditelor pentru IMM-uri, prin intermediul Fondului de Garantare, în prima fază cu 5 miliarde de lei. Suntem pregătiți să majorăm acest plafon cu încă 5 miliarde de lei,dacă va fi necesar și suntem pregătiți să mergem spre o majorare cu 15 miliarde de lei a plafonului, dacă va fi necesar.

RAMBURSARE TVA:

– Am stabilit cu ministrul finantelor să asigurăm rambursarea TVA până în limita sumei de 9 miliarde de lei. Ne dorim să asigurăm injecții de capital către firme prin intermediul rambursării de TVA pentru a putea permite companiilor care își desfășoară activitatea să beneficieze de capitalul de lucru necesar.

DECONTAREA CONCEDIILOR MEDICALE:

– La rectificarea bugetară vom asigura creșterea bugetului alocat pentru decontarea concediilor medicale. De la preluarea guvernării am găsit o situație în care decontarea concediilor medicale plătite de angajatori înregistra o întârziere de până la 1 an. Ne-am propus să alocăm sumele pentru decontarea cheltuielilor făcute de angajatori pentru concediile medicale, pentru a beneficia firmele de acest influx de capital de care au nevoie în această perioadă.

ŞOMAJUL TEHNIC:

O altă măsură este a asigura plata șomajului tehnic, plata angajaților care intră în șomaj tehnic din bugetul Ministerului Muncii, prin intermediul ANOFM, prin bugetul de șomaj. Practic aici am luat această decizie pentru că foarte multe companii sunt afectate direct sau indirect de epidemie și multe companii nu au veniturile necesare pentru a asigura plata salariilor angajaților și exista riscul ca angajații să fie trimiși în șomaj, să fie dați afară utilizându-se cazul de forță majoră sau să li se suspende contractul de muncă.

Decizia este de a plăti din bugetul fondului de șomaj 75% din salariul brut, cât este practic indemnizația lunară pentru perioada de șomaj tehnic, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut.

VALOARE ŞOMAJ TEHNIC MAXIM:

Salariu mediu brut in 2020 este de 5.429 lei. 75% din acest nivel înseamnă 4.071 de lei, plafon al indemnizațiilor de șomaj raportate la salariul mediu brut.

 

 

Sursa: https://www.startupcafe.ro/coronavirus-covid-19/somaj-tehnic-credite-dobanda-firme-masuri-coronavirus-covid-19.htm